Gruskurs i Vingåker en ögonöppnare för vad man kan åstadkomma på en MC

Vingåker September 2020- en helg som inte går att glömma!

Sista inlägget från föregående år blir en final som heter duga i min grusupplevelse under 2020. Det kom ut en inbjudan via BBS Grus tjejgruppen på FB för grus, till en gruskurs i Vingåker. Arrangör Chris Explore 360 Degrees – samt 3 stycken fenomenalt duktiga grusförare Lars Haglund, Jerker Olsson samt Sami Uusitalo. Inbjudan var bred- syftet var att vi skulle agera testpiloter för framtida grusutbildningar. Dessa herrar är utbildade av Jan De Toit inom Countrytrax i Sydafrika samt på hemmaplan. Och nu var ambitionen att prova utbilda själva. Flera av dem väldigt rutinerade sen tidigare och Sami från många kurssammanhang. Som testpilot var kursen gratis så det fanns ju noll att fundera på enligt mig. Jag som nybörjare, samt andra med betydligt mer kunskap var välkomna. Bara anmäla och åka iväg.

Tyckte jag. 😉 när dagen närmade sig för avresa var mitt huvud fullt av andra tankar, problem saker som inte flöt på i mitt liv i övrigt självförtroendet var lågt. Men tack vare Phaedra och Benny så fick jag draghjälp från Södertölje och vi samåkte till Vingåker. De här två människorna är bara fantastiska, rutinerade, hjälpsamma och underbara vänner. Så min mentala bild byttes snabbt ut till – den avkopplande känslan av frihet från alla problem och känslan av att detta blir fantastiskt kul. Med på kusen var även Lotta, Annelie och Marie från tjejgrusgruppen. Samt ett antal deltagare där nya vänskaper uppstod som det gör när man sliter och svettas tillsammans under speciella förhållanden. Efter en första kväll på Båsenberga Herrgård en fantastiskt fin anläggning kom första kursdagen och inledning hos Jerker på hans gård. På gården hade kursledarna anlagt banor med många olika moment och svårighetsgrader arbetet de lagt ner som förberedelse var imponerande ju mer vi körde dessa och tog steg framåt. Enormt engagemang som var nedlagt insåg jag snabbt. Och det skulle visa sig att deras personliga engagemang var helt fantastiskt och fick min självkänsla att växa flera steg under dessa 2 kursdagar.

Inledningen har jag tyvärr ingen bild på tyvärr, Samis demonstration på en enkel cykel angående balans och tryck på fotpinnar i backe samt i kurvor. Såg ju ultrakomiskt ut med denna man i MC ställ glatt cyklande och insisterade på att vi själva kände på just detta. Trycket på fotpinnarna. Och varför. Countrytrax stilen skulle visa sig vara just mycket att detta. Gör och upplev – gör fel- gör om gör rätt. Och jag älskade den direkt passar mig – hands on. Och det ingick alltid känslan av om du lägger ikull so what, upp med hojen och påt igen!

Jag älskade just det. Det gör att man tar större steg direkt. :-)

Vingåker 3

Sami går igenom körställning, grunder i balans och hantering av stående ställning.

Första övningen var helt enkelt starta med exakt rätt balans på hoj och komma upp i stående ställning. Såg lätt ut. Men. Det visade sig att de flesta av oss fick problem direkt, eftersom det verkligen handlar om exakt timing för att få till den lätta känsla instruktörerna förmedlade. Så jaha. Tänkte jag då. Det här. Kan bli lite slitsamt jag menar. Eh. Redan här blev jag utmanad. :-)

Övningen efter var start i backe och upp i stående körställning. Något som flöt på utan större problem den kom nog mer naturligt pga körning och tidigare gruskurs. Efter denna övning kom vi ner på konbanan och min tanke var ja det borde jag för bövelen ordna upp ändå testat förr.

Underlaget var gräs så det var riktigt roligt få köra och som vanligt så fick jag inte  till konbanorna perfekt med den precision Lars och Jerker demonstrerade( och det var ju helt väntat de har rutin och känsla riktigt roligt se på när de kör). Men jag blev mer avslappnad och varm det började bli riktigt roligt att köra. Sen kom då första nedläggningen i konbanan. Dvs jag :-D. Och min hoj 😀 .Varpå Sami tog tillfället att gå igenom ett antal olika tekniker att lyfta upp den. Vi fick under kursen inte lyfta själva vilket var ett extremt vettigt beslut av instruktörerna då det tar massor av energi och kraft. Men även en F 800 GS kan ta krafter av en instruktör- Sami svettades friskt erkände han senare under kvällen  😀 – min hoj är inte den lättaste i detta läge pga tyndgpunkt, vikt och twin. Instruktörerna kör samtliga BMW 1200 GS och dessa har boxer vilket gör att de är lättare lyfta samt annan tyngdpunkt lägre. Värmen tog på oss rätt bra vi hade 25 grader och sol så en paus för fika och vätskeintag kom lämpligt.

Efter pausen kom nästa moment hinderbana, då ett flertal- den största utmaningen en nedgrävt dike som vi skulle passera. Och Sami visade hur man INTE ska ta sig an ett sånt hinder. Vilket jag sett flertalet faktiskt göra ute i skog i praktiken. Men här gällde ingång, upp med blick , utgång. Och Samis glädje och finska envishet förmedlades bestämt gång på gång han är en fantastisk instruktör väl medveten om vad man som nybörjare kommer att göra för fel. Per default. Och det ingår ju trial and error.

Jag gjorde som jag brukar göra. Stod länge och kikade på hindret. Såg de andra ta sig an det och hur. Ofta har min hjärna fullt upp med att bearbeta sätta sig in och sen göra. När det många ggr gäller att bara göra, helt enkelt ta sig an uppgiften. Så jag bestämde en taktik och sen var det bara köra. Det visade sig vara betydligt lättare än det såg ut med rätt teknik. Men min blick 😉 Lars ropade varje ggr blicken,blicken, blicken. Och den dras ju nedåt för en nybörjare -oförtrutet ner i hindret . Men den ska upp- hindret ska passeras och man ska leta utgång. Det gick bättre och bättre efter några vändor. Efter detta hinder kom plankan. Kan verka trivialt- men alltså det blir återigen ett mentalt hinder att passera. Och man kan skapa mycket i sitt huvud av ett sånt hinder med visade det sig för flera av oss.Vingåker 1

Ner i spåret och det var banne mig kul :-)

VIngåker 2

Lars demar plankan- trivialt kanske många tänker. Men undervärdera inte en hjärna som skapar problem- typ min då 😀

Efter att ha gjort många bra övningar kom lunch paus och vätska igen varmt som bövelen var det. När lunchen var avklarad med fantastisk utsikt över gården och marken runtomkring kom så nästa moment. Det som skulle visa sig vara. En utmaning. Men så inihelskotta kul faktiskt- Vi körde öppen grupp en bit grusväg och svängde in i ett lite knepigt skogsparti med skogsväg. Jag stannade och släppte förbi Sami  med ordern kör före jag är orutinerad här. Absolut säger han och åker iväg. Vi kommer fram till ett hinder. En liten bro med en tvär backe upp efter. Jaha sa jag och blängde på honom, det här har ni definitivt räknat ut era busar att det skulle bli krux. Varpå han garvade och gav instruktion för hur jag skulle ta mig an det. Sen var det bara köra det gick kanon och ut på åkern kom även jag. Där visade sig nästa hinder ligga sandgropen de anlagt som vi skulle köra i .

Vingåker 5

Sami demar hur man kör  i sand körställning och balans etc.

Jag gjorde exakt som vanligt. Stod på sidan såg de andra köra vändor i sandgropen och tänkte. Sen var det bara testa. Och det gick långt mycket bättre återigen än min hjärna krånglat med. Riktigt kul verkligen. Sen blev jag väl överglad antagligen och drog ikull med besked nästkommande vända. Men det gjorde ju exakt noll för bågarna och skydden tar som vanligt allt. Så jag kliver upp ändå glad  och får hjälp nya instruktioner om hur jag ska tänka. Som Jerker sa – din hoj är det bara mata på med kör bara. Lars fick återigen jobba med att ropa blicken, blicken, blicken, jag är tacksam för hans eviga tålamod och lugn en riktigt bra instruktör.  😀 Vilket hjälpte så eftersom kom den upp och det gick riktigt bra.

Sand är ett knepigt underlag minst sagt. Men oj så roligt det var att få prova på gav definitivt mersmak!!!

Vingåker 6

Lars jobbar febrilt med mig och min blick- en tålmodig mycket pedagogisk man. :-)

Efter detta roliga moment som utmanat alla oss oavsett nivå så var det dags för bromsövningar vilket alltid, alltid är användbart. Vi kom ner på en grusväg nedanför Jerkers gård och nu kokade jag i mina MC kläder på riktigt 26 grader och gassande sol. En integral hjälm är INTE rätt hjälm i detta läge kan jag avslöja även med visiret uppe, noll luftgenomströming gassande sol och rätt tagen efter tidigare övningar. Så det blev ingen braksucce´ där för mig även om jag förstår tekniken och fått använda den vid andra tillfällen. Min hjärna hittade på ett helt annat problem. Vändning snävt. Och oländigt. Med min hoj som jag inte når ner på helt- direkt låste jag mig vid det. Varpå Lars återigen fanns där totalt lugn och uppmuntrande vilket gjorde att jag kom runt ändå med en trygg känsla, fantastiskt roligt få öva med detta genuina stöd alla uppvisade.

Vingåker 7

Jerker demar emergency break efter grusväg. Sami var fantastisk i sitt engagemang i pressande sol.

När halva gruppen övat detta fick vi förflytta oss upp på övre delen av gården för nya balans och banövningar. Min ork hade sinat rätt bra, dagen var så full av intryck nya problem hinder och det var tokigt roligt. Men värmen tog på mig rätt hårt. Så den banan vill jag köra pigg och klar för att få revansch.

Avslutande övning var skrå körning. Här demades två olika spår med olika svårighetsgrad. Supersmart upplägg enligt mig. Och det var återigen riktigt roligt att få utmana sig på detta. Skråkörning vill jag DEFINITIVT ha mer av  för det ger ju ett helt annat självförtroende sen ute i terrängen att våga ta sig an en utmanande sträcka och också tillvägagångssätt.Efter en fullspäckad dag avslutades kvällen med en fantastiskt god grillning och långa samtal om grusupplevelser och körning fantastiskt kul. En helt igenom grymt rolig minnesvärd dag!

Söndagen bestod av en grustur som gick på fina grusvägar med olika underlag genom landskapet. Vi kom fram till ännu ett utmanade ställe. En gigantisk sandgrop. Mer en månupplevelse. Och här var det helt enormt kul att se instruktörerna dema hur de tog sig an denna jätte krater fylld med sand. Några tog chansen att prova på detta och det gick riktigt bra, jag själv avstod men kan säga att är det EN grej jag VERKLIGEN vill prova så är det just detta någon annan ggr med tryggt kunnigt sällskap, det såg bissarrt kul ut!

Vingåker 8

Den stora sandgropen minst sagt. En riktig lekstugemiljö. Vill vill vill testa! 😀

Efter avslutande lunch så var det dags att säga adjö till 2 dagars kursande med ett intensivt tempo, fyllt av övningar, utmaningar hela tiden och mitt huvud var minst sagt slut samt kroppen. Sami och jag gjorde sällskap till Stockholm på ett snabbt och effektivt sätt, så jag kom hem slut, tokigt uppfylld av alla minnen och extremt lycklig. Sådär overkligt lycklig med en känsla av, vad hände kan man ha såhär roligt -lära sig så mycket och bara vilja ha mer!! Känslan var just det. Jag vill ha mer. Och sen mer efter det!

Tack till alla som var med på kursen Phaedra och Benny, Staffan, Lotta, Björn, Annelie, Marie-Louise.

STORT megadundertack!!!! Till alla ni fantastiska instruktörer Sami , Lars och Jerker!!! Chris för din support och peppande under alla övningar!

Jag kommer DEFINITIVT att tjata hål i huvudet på er alla för mer kursande hos er!

På återseende! :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *