Utrustning

En motorcykelresa handlar väldigt mycket om utrustning. Man måste till att börja med ha en motorcykel och för att kunna ta med sig packning krävs packväskor.

För att kunna resa så billigt som möjligt tar vi med oss eget tält och ett friluftskök.

Motorcykelutrustningen

Våra motorcyklar är av märket BMW och modellen F650GS Dakar. Det är en stor ”liten” hoj med en encylindrig 650cc motor.

Vi har valt att använda grova däck då vi inte vet vad för typ av vägar vi kommer att åka på. Valet stod mellan Kontinental KTC 80 och Michelin T63 och eftersom vi fick med en uppsättning T63 till den ena av våra motorcyklar så köpte vi ett till par likadana T63 till den andra. Båda dessa däck är gjorda för landsväg och grusväg och skillnaden vi märkt mellan T63 och ett annat grusdäck som heter Michelin Anakee är vägljudet när man kör på asfalt. På grus och annat löst underlag är greppet helt makalöst!

Edit: Däcken vi köpte i somras höll på att ta slut, så nu har det blivit KTC80 istället. Vi kommer skriva ett litet utlåtande om dem när vi har kört mer med dem.

Kolla in diskussionen T63 vs KTC 80horizonsunlimited.com.

Till motorcyklarna har vi köpt BMW´s originalpackväskor. Varje motorcykel har två sidoväskor bak och en toppbox samt tankväska. Sidoväskorna rymmer 45 liter vardera när de är maximalt expanderade, toppboxen rymmer ca 30-40L och tankväskan rymmer som mest ca 25 liter.

Förutom packväskorna har vi med oss vattentäta packpåsar med rullförslutning. Dessa packpåsar (eller packrullar) går att expandera efter behov men rymmer maximalt ca 100 liter.

Vi kommer lägga upp mer info om motorcykelutrustningen. Så länge kan man läsa om vårt intercom-system.

Skyddsutrustningen

Vi kör med så säkra skyddskläder som det går att få tag i. Helst ska det vara GoreTex i jacka och byxor, samt kängor för att man inte ska bli genomblöt om det börjar regna. Bra hjälm och ryggplatta är ett krav. Jacka och byxor är BMW´s Rallye 2 Pro, hjälmarna är BMW Enduro, kängorna är BMW Santiago och vi har två par olika handskar med oss; tunna handskar och vanliga sommarhandskar. Vi har även med oss ett överdragsställ som vi kan använda om vi kör längre sträckor i regn.

Kamerautrustningen

Att fota och filma är en stor del av resandet för oss. Läs mer på sidan om vår kamerautrustning!

Friluftsutrustningen

För att kunna äta och sova när det passar oss har vi med oss tält, liggunderlag, sovsäckar och friluftskök.

Tältet är ett Hilleberg Staika som vi använt under många år i flera sammanhang. Eftersom tältet är gjort för att användas vid expeditioner och i extrema miljöer passar det bra för oss då vi brukar använda det när vi cyklar, vandrar, paddlar kajak eller åker på roadtrip. Vädret spelar ingen roll när man har ett så bra tält. Det är även extremt lätt att resa; endast tre bågar behövs för att tältet ska stå stadigt och om det blåser kan man förankra det i marken med tältpinnar. Den största fördelen jag, Jonas, märkt med tältet är att det går att flytta på när det är rest. Med andra ord kan man flytta det om man ställt det på en sten eller om det är mycket kottar på marken. Som komplement till tältet har vi med oss Tarp; ett sol och regnskydd från primus.

Köket vi använder är ett Primus Omnifuel som går på de flesta typer av bränslen. Detta är nästan ett krav när man reser utomlands då det inte alltid går att få tag på gas som normalt sett är enklast att använda i alla fall hemma i Sverige.

Övrig utrustning är pannlampor från Primus, ficklampor från Highcap, sovsäckar från Haglöfs och Ajungilak (numera Mammut), liggunderlag från Everest och Thermarest, byxor och tröjor från Fjällräven. Vi har också med oss ryggsäckar från Patagonia som har inbyggt fack för dator. De fungerade bra på förra resan och fungerar även bra på den här resan.

Fiskeutrustning

Vi har ännu inte bestämt om vi ska ha med oss flugfiskeprylar eller om vi ska försöka låna på plats i Patagonien. Men vi har i alla fall bestämt att vi ska fiska. Planeringen är för tillfället i planeringsstadiet. Edit: Jonas kunde inte hålla sig så ett litet flugfiskespö av teleskop-typ fick följa med.

2 reaktioner till “Utrustning”

 1. Hej!

  Intressant att läsa on eran resa, åker själv hoj och driver ett företag i Halmstad som servar, reparerar och bygger om motorcyklar. Hoppas allt går bra för er!
  Nu till min fundering, när jag läser under utrustning står det att ni åker BMW, min uppfattning är dock att ni kör KTM nu för tiden. Dags att uppdater lite kanske? Är själv KTM-nörd så jag vill läsa mer om dem… :)
  Rise safe!
  /Charlie
  MotoMont
  Halmstad

  1. Hej!

   Kul att du gillar att läsa om vår resa! Det går bara bra för oss, är just nu i Uyuni (Bolivia). Ska snart ge oss ut och utforska saltöknen här vilket ska bli riktigt spännande.

   Stämmer bra att vi nu kör KTM, närmare bestämt KTM 690 Enduro R. Helt rätt att det är dags att uppdatera sidan lite…körde BMW på förra Sydamerikaresan :) Ska se till att det dyker upp en KTM sida, nu har vi kört dem ett tag och har lite att skriva om.

   Mvh
   Roberto

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *