Reseförsäkring – Vilken ska man välja?

Ja det är bra att ha en reseförsäkring. Det kostar en del pengar, men det är definitivt värt det om det väl händer något. Som med alla typer av försäkringar så är det lättare att hugga sig fram i djungeln än att ta sig igenom alla villkor. Vilken tur att du hittat hit så att du slipper en del av arbetet iallafall!

Först och främst: Hemförsäkringen

Har man en hemförsäkring så ingår det 45 dagar reseförsäkring. Den skyddar dig i hela världen och ger ett bra skydd mot alla möjliga typer av olyckor. Oftast ger den även ett egendomsskydd (lösöre, biljetter, pengar, värdehandlingar och dylikt). Självrisken ligger oftast på mellan 1000-1500 kr. Kort och gott: Har man en hemförsäkring är man i princip lika skyddad som hemma och man behöver inte en ytterligare försäkring de första 45 dagarna.

Olika reseförsäkringar:

Efter de 45 dagar som hemförsäkringen täcker gäller det att hitta en försäkring som ger ett lika bra skydd till en rimlig kostnad. Det finns många företag som erbjuder reseförsäkringar och det är här som man måste börja hacka sig fram i villkorsdjungeln. Här följer en sammanställning med de viktigaste (anser vi) som ingår / inte ingår i de reseförsäkringarna vi kollat upp och vad de kostar:

Företag: Årskostnad: Kostnad per dag och startavgift Egendomsskydd (lösöre): Självrisk: Riskfyllda aktiviteter:
Europeiska (Help Line) 9.820 kr 25 kr/dag + 695 kr Nej Nej Kanske?
Europeiska (Help LinePlus) 11.815 kr 30 kr/dag + 865 kr 10.000 kr Nej Kanske?
Folksam:(Kräver hemförsäkring) 6.079 kr

10.763 kr (inkl. USA)

40.000 1500 kr Ja
Gouda: 10.670 kr 28 kr/dag + 450 kr 6000 kr Nej Ja
Länsförsäkringar -Tillfällig utlandsvistelse:(Kräver hemförsäkring) 3122 kr

6433 kr (inkl. USA)

40.000 kr 1500 kr Ja
Solid: 5925 kr 15 kr/dag + 450 kr 20.000 kr 1500 kr Ja

Dessa priser är ungefärliga (eller de vi fått när vi ringt) och baseras ibland på bland annat vår ålder (27 år). Vi utgår från våra behov: Reslängd på minst ett år med skydd för ”riskfyllda” aktiviteter såsom dykning och klättring.

Denna sammanställning är bara för att ge en liten koll på olika företag och det är viktigt att man själv läser villkoren, hur tråkiga de nu än är.

Det kostar mycket att vara försäkrad i USA, men det är en liten kostnad om man jämför med vad det skulle kosta att få behandling oförsäkrad där.

Vårt val:

Vi har valt Länsförsäkringar – Tillfällig utlandsvistelse. De är klart billigast och kan tecknas i max två år. Vi blev tvugna att skaffa deras hemförsäkring för att kunna teckna denna försäkring. Kostade c:a 700 kr / år. Vi är två som delar på denna kostnad så det blev inte mycket extra.

Läs mer om denna försäkring: Länsförsäkringar – Tillfällig utlandsvistelse

Hoppas vi varit till någon hjälp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *