IKK -internationellt körkort

Redan innan förra resan insåg vi att vi kanske skulle köra runt på något sätt när vi reste så vi skaffade IKK, internationellt körkort.

IKK är egentligen inget körkort i sig, utan är bara en översättning av ens befintliga körkort. Som jag skrev i ett blogginlägg så är det jufantastisk att vi är med i EU. Allt blir ju så mycket enklare då, man behöver exempelvis inte IKK i EU. Däremot om man ska ut i den stora världen så måste man ju kunna övertyga kontrollpersonal att vårt lilla rosa plastkort med svensk text på faktiskt är ett körkort; då har man med sig IKK.

Själva dokumentet är format som en liten bok, med en sida per språk. I slutet av dokumentet står det vilka behörigheter man har på sitt körkort, dvs vilka fordon man får köra i det land körkortet gäller.

Enkelt och bra. Inte riktigt… Som med allt annat så finns det undantag och undantagen i vårt fall är att det finns olika konventioner avIKK. 1949-års konvention och 1968-års konvention.

När vi åkte till Asien skaffade vi varsitt IKK enligt 1968-års konvention, och det gäller i Chile också. Men i Argentina godtar de inte den konventionen utan vi måste även ha med ossIKK49.

För att ansöka om IKK går man till Motormännens kontor på Fridhemsplan, eller ansöker per post. Mer om IKK på Motormännens hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *