Albaninen – The place to be

Oj vad kul det är att köra. Så pass att tiden till att skriva inlägg och fixa med bilder blir väldigt begränsad. Men nu sitter jag i ”Guest House Lin” i östra Albanien och tittar ut över sjön Ochra. Huset är som ett litet mini-reseort. Det ligger precis vid sjön och har en egen liten brygga. Trädgården har päron- och apelsinträd och familjen som driver stället är väldigt trevliga. Vilket gäller generellt i hela Albanien, de är väldigt trevliga och genuint glada över att hjälpa ett par vilsna hojåkare.

Att vara vilse i Albanien är lätt då garmin-kartan över Albanien mest liknar en karta över en öken. Vill man åka off-road finns det hur mycket som helst att göra. Vi reser för tillfället med Lu från Tjeckien. Vi träffade på honom vid ”Blue Hole” som är, som namnet antyder, ett djupt hål som det strömmar sötvatten ifrån. Hålet är nästan 50 m djupt och vattnet är nog bland det renaste vatten man kan hitta. Vi badade (eller mest doppade då vattnet var c:a 10 grader) och åt lunch med Lu då vi frågade om han ville slå följe. Mycket roligt.

Det är billigt att resa runt i Albanien och det finns, trots vad våra kartor visar, mycket att titta på. Från västkustens sandstränder till bergens skogar och floder. Skicket på vägarna varierar men är generellt väldigt bra. Det byggs och fixas precis överallt och inom ett par år kommer det att se väldigt annorlunda ut. Vill man åka off-road finns det hur mycket vägar / stigar / mark som helst att åka på och vi rekommenderar lätt att man åker hit. Dock med eget fordon då det i princip inte finns några allmänna färdmedel.

Bensinen är billigast hittills på resan och kostar c:a 160 lek / liter vilket motsvarar runt 11 kr. I Grekland låg bensinen på 1.7 Euro / liter. Just det, Grekland! Höjdpunkten (förutom den goda maten och de underbara vägarna) var Meteora med dess kloster på bergstopparna.

Nu ska jag dricka lite te, ta ett dopp i sjön och se hur lång tid övriga resenärer har tänkt sova egentligen :)

Roberto

Författare: Roberto

Lärare. Simtränare. Äventyrssökare. Entreprenör. Bloggare. Fotograf. Tedrickare & livsnjutare :)

1 reaktion till “Albaninen – The place to be”

 1. Hej på er !

  Det verkar vara en fint resa. Vackra bilder.
  Mycket vackert landskap.
  Ha en trevlig fortsättning.

  Cariños

  Papá.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *