Svenska fjällen när de är som bäst

Precis när sommarvärmen börjar komma på riktigt är det så klart ett utmärkt tillfälle att dra norrut – där våren knappt börjat, där myggen är mygg och där björnar strosar omkring på vägarna. Sagt och gjort! Jag och två vänner (Kristian och Patrik) utnyttjade långhelgen över Kristi himmelsfärd samt nationaldagen till att ge oss ut på en 5 dagars hojtur. En kort tripp kan tyckas, men oj vad man hinner med mycket! Inte minst att köra hoj, tripmätaren visade 230 mil när vi kom hem. Så nu har min hoj redan hunnit med över 600 mil sen april :)

Resan startade tidigt (runt sju på morgonen) på torsdagen. För att komma upp en bit startade vi med att köra på hemsk motorväg i någon timme. Blåsigt och en massa jobbiga bilar. Men trots detta så njöt man av att bara sitta på en fullpackad hoj igen. Det känns rätt och man riktigt känner hur det pirrar i kroppen av glädje. Vi hamnade i trakterna kring Funäsdalen där vi hittade en liten rastplats bredvid en bäck där vi slog upp läger och tände en brasa. Lika självklart som att ha på sig hjälm när man kör är det att sätta igång en brasa när man campar.

Toppmatade aluminiumväskor är helt underbara. Tänk att vi under 6 månader i Sydamerika stod ut med sidoväskor som öppnades åt sidan. Guld värt att att kunna öppna och packa väskorna när de sitter på hojen.

Redan här såg man att våren inte nått lika långt och det var ganska uppfriskande att se hur bladen precis slagit ut på björkarna. Tanken var att vi skulle starta tidigt varje dag, men det gick sådär då vi alla tre uppenbarligen var väldigt trötta. Vi kom iväg runt halv tio – tio varje dag på resan.

Varje dag bjöd på något nytt och underbara mc-vägar utan trafik. Många gånger fick man påminna sig själv om att det faktiskt var Sverige man körde omkring i och inte något främmande land på andra sidan jordklotet. En av många höjdpunkter på resan var Hällingsåfallet – ett vattenfall med fallhöjd på hela 42 m. Vi hade tur med vädret och fick se hur vattnet forsade ner i ravinen och bildade två regnbågar som gav det hela en fantasy-känsla.

Resans mål var kalfjället vid Stekenjokk och vildmarksvägen. Varje kilometer norrut vi körde backade sommaren ytterligare. I Stekenjokk hade björkarna knappt börjat knoppa. Här hade vi minst sagt ostabilt väder med allt från strålande sol till regn och snö. Kändes overkligt att hamna i ett snöoväder på hojen och att se snövallar längs med vägen.

Vi hade vädret med oss i princip hela resan och vi lyckades hitta riktigt bra tältplatser. I och med att det fortfarande var ganska kallt så var inte heller myggen något större problem. Våra fina brasor hjälpte till att hålla dem på avstånd också. Vägen söderut efter Stekenjokk bjöd på många helt underbara grusvägar. Längs en av dessa vägar fick vi se något som stod på vägen. Första tanken är ju så klart att det är en ren, älg eller rådjur. När vi kom närmare och den började springa insåg man ganska snabbt att den inte sprang utan lufsade iväg…det var en björn! Det är något speciellt med att se en vild björn, glad blir man :)

Mot resans slut gjorde vi vårt bästa för att undvika motorvägar och tack vara Kristians gps lyckades vi alldeles utmärk. Små, små slingrande och bilfria vägar tog oss sakta söderut den sista biten mot Stockholm. Temperaturen var behagliga +25 grader och det luktade sommar överallt. Resan tog oss från sommar till tidig vår tillbaka till högsommar. Och detta på bara 5 dagar. I Sverige. Underbart!

Ha en fortsätt trevlig sommar! Europa-resan närmar sig snabbt. Ska bli så kul!

Roberto

Författare: Roberto

Lärare. Simtränare. Äventyrssökare. Entreprenör. Bloggare. Fotograf. Tedrickare & livsnjutare :)

5 reaktioner till “Svenska fjällen när de är som bäst”

 1. Ser härligt ut! Kul att se att ni åkte förbi saxnäs(trappstegsforsen), farsan bor där. Fin natur i norr!

  1. Det var riktigt härligt och som vanligt blev det en hel del fotopauser. Finns mycket kvar att utforska så det lär bli fler turer norrut i framtiden.

 2. Hej igen på er alla !

  Vem är det som kör omkring på en 1200 GS (jag har inte läst alla era inlägg tidigare så jag har förmodligen missat något !?). Ni andra har väl 800 GS !? Vilka funkar bäst !?

  Helt underbara bilder som gör att man bara LÄNGTAR iväg….igen. Jag och en kompis körde 110 mil under samma helg i norra Tyskland. Finns faktiskt kanonfina hojvägar där också….Inte mycket trafik faktiskt men samhällena ligger ju LITE tätare där nere.

  Ha det bäst !

  Göran Frenning

  1. Hej!

   Det är en vän till oss, Kristian, som kör omkring på en 1200 gs. Det är en schysst hoj…men inget mot F800:an :) Jag är dock aningen partisk i denna fråga. 1200:an passar mycket bra till den här typen av resor vi gjorde nu, när det inte blev allt för mycket snårig terräng och den mesta av körningen skedde på jämna grusvägar och asfalt. Det är när det blir lerigt, sandigt eller när grusvägarna blir väldigt dåliga (bra) som F800:an har en klar fördel med mindre vikt och större framhjul.

   Kul att du gillar bilderna! Norra Tyskland? Då kanske även Tyskland har lite att bjuda på när vi åker ner till Italien. Har mest tänkt Tyskland som transportsträcka.

   Ha det bäst!

  2. OK, intressant med 800 mot 1200. Något att tänka på när man (någon gång) skall iväg på äventyr.

   Tyskland är VACKERT ! Kör bort från autobahn så hittar man otroligt fin natur och jättefina vägar (dock inte så mycket grus). Samhällena kommer dock lite irriterande tätt bara. Definitivt inte som i norrland !

   Ha det bäst !

   //Göran

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *