Fiskehelg på Nåttarö

I helgen som var så var vi ett gäng som stack till Nåttarö på fiskehelg.

När jag var liten tog farsan med mig och lillebror till en militärbarack, tillsammans med en massa vänner, som en kompis farsa var tillsyningsman för. Där brukade vi fira påsk, pingst, kristi flygare, ha kräftskiva och framförallt fiska. Tror inte vi var där många gånger på sommaren, men på våren och hösten var vi ofta där. Jag mins att till och med jag fick havsöring då och det är en ovanlig fisk att få och den nappar oftast när det blåser, är kallt och regnar.

Den här helgen var det hur fint väder som helst! Jag, Mats och lillebror mötte upp John som hade fåt skjuts av Emmely till bryggan. Tensta var även på plats och vi hjälptes åt att lasta ur bilarna och köpa mat.

Sen åkte vi med Utö Express ut till Nåttarö och Farsan och de andra i gänget hade redan sett till så att tillsyningsmannen kom och hämtade all vår packning och körde ut den till Skarsand där lägret skulle vara. Vi knatade i lugn och ro och hämtade vatten på vägen. När vi kom fram och började ställa upp militärtältet möttes vi av ett jubel av de andra.

Vårt militärtält är ett Tält 20 och om man vill så kan man sova 20st, men om man vill ha komfort så är tio personer mer lagom. Vi hade dessutom med oss kamin och ved vilket höjde stämningen en aning.

Ingen fick dock fisk på hela helgen. Själv körde jag med fluga vilket visade sig fungera precis lika bra (dåligt) som wobblers och jigg som de andra körde med. Men att bara få vara ute i naturen och grilla, fiska, umgås och dricka öl gjorde helgen helt fantastisk ändå.

Nu har jag och Roberto kommit på att vi har ganska mycket att förbereda inför vår Europa-resa i sommar. Nu sitter Roberto och gör illustrationer för våra logotyper, och jag har precis monterat våra nyinköpta verktygstuber. Mer om det kommer framöver men jag kan säga att det blev riktigt bra!

Vidare så måste vi köpa mindre sovsäckar och liggunderlag, köpa en GPS (Zumo 660?), nya visir, planera en rutt, klistra på loggorna på hojarna, sova, fundera på om vi ska serva hojarna innan avresa (min har gått 410 mil redan) osv osv…

Just det, jag ska köra buss till Frankrike med Mats på lörsdag och vara borta en vecka. Kanske ta en sväng upp i Alperna. Och Roberto ska köra till Norge på en provtur med Tunare. Det händer mycket nu!

Jonas

Författare: Jonas

Jag tillägnar denna resa min kära far, som på 70-talet körde runt på sin Honda CB750K i Europa. Jag tror farsan skulle hänga med på vår resa om han hade en hoj ;) Som rubriken antyder så heter jag Jonas. Jag föddes 1981 på Södertälje sjukhus och har sedan dess irrat omkring mestadels i Tumba. Bodde ett tag i Flemingsberg men har nu efter ett par vändor i Storvreten och Segersjö bott i Storvreten totalt ca sex år. Jag har jobbat med lite av varje och var inne på mitt elfte jobb innan jag sa upp mig i våras för att resa. Bland det roligaste jag har gjort, förutom att resa, har varit att köra skolklasser i turistbuss på äventyrsresor. Förutom alla jobb jag haft så har jag också hunnit med att pugga lite på KTH, dock så blev jag aldrig färdig men hoppas att få tid och lust till det. Precis som Roberto så värdesätter jag min fritid högt och det jag gillar att göra då är bland annat frilufsliv och modellflyg. Modellflygandet är än så länge ett substitut för att vara pilot vilket jag har velat i hela mitt liv. Jag är också intresserad av teknik och foto/video och hoppas kunna bli bättre på att både fota och redigera film. Det kommer bli mycket fotande och filmande framöver ;) Jag har också hunnit med att ha egen båt, eftersom jag gillar att fiska. Den är tyvärr såld numera och likaså är min första motorcykel.

Inspiration

Jag tittar väldigt mycket på film. Favoritgenre är sagofilmer som Harry Potter och Stardust, men framförallt storfilmer som Gladiator, The Rock och The Green Mile faller in i smaken. Ibland har det även hänt att jag läst en analog bok och då är det Munken som sålde sin ferrari som inspirerat mest. De filmer som inspirerat mig mest inför den här resan är:
 • Into the Wild
 • Babel
 • The Bucket List
 • Motorcycle diaries
 • Long way round med Ewan McGregor och Charlie Boorman
 • Long way down (se ovan)
Jonas Fors Lellkys Facebook-profil Se oxå Robertos sida. Just det. Maila mig på jonas@flyvardagen.nu om du vill berätta något roligt.

2 reaktioner till “Fiskehelg på Nåttarö”

 1. Kan (än så länge) rekommendera sovsäckar och liggunderlag från Exped (http://www.exped.com).

  Sovsäcken blir väldigt liten och det följer dessutom med en drybag vars vakuumegenskaper används för att packa säcken ännu kompaktare.

  Vi köpte varsin Synmat7 med inbyggda handpumpar – blir förvånansvärt små med tanke på hur stora dom kan bli plus att dom innehåller en pump dessutom.

  Återstår att se hur dom håller i fält, men att döma av alla recensioner som finns där ute på internet så har vi inget att vara oroliga för.

 2. Hej! Vi köpte var sitt ultralätt liggunderlag från Exped (AirMat Basic UL) samt en liten sommarsovsäck (Snugpak TravelPal Lite). Vi var ute efter små grejer för att spara på utrymmet i packväskorna.

  Var också sugen på en SynMat 7 men den var lite för stor ändå. Nu får man blåsa lite men liggunderlaget tar mindre plats en en 50cl pet-flaska :) Testade det under norrlandsturen och det var mycket skönt att ligga på. Får se om man får punktering då materialet är ganska tunt.

  Ha det bäst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *