Farbror Lellky

Idag fyller jag 30 vilket vi firade i lördags. Det gick åt två smörgåstårtor från Café Rosenhill, tre hallontårtor som morsan gjorde, en chokladtårta från Per och Jenny och uppskattningsvis 40 portioner pasta (gnocci) som pappa Kent hälpte till att laga. Till det gick det även åt en hel del kaffe och öl.

Enda sedan jag tog hojkortet för fem år sedan så har farsan varit sugen på att åka med men inte haft tillfälle att skaffa eller låna hoj. Farsan är i år dubbelt så gammal som jag vilket innebär att han fyller 60 i september. Redan i november förra året började jag se mig om efter en bra present och som farsan själv har sagt så ”ska man ju ge bort det man vill ha själv”.

Så medans jag var i Kina i vintras höll jag koll på blocket efter en Honda CB750K som farsan själv hade haft på sjuttiotalet innan jag föddes. I december hittade jag en hoj och jag bad att få lite bilder skickade. Skicket verkade vara bra och hojen hade inte gått så långt, dock befann sig säljaren i Varberg. Så efter ett antal mail med svar på alla frågor och ett antal fler bilder på hojen så la jag en handpenning från Ica-bankens internetbank.

Första helgen efter att jag kom hem från Kina så lånade jag bil (tack Sara) och hyrde släp på statoil. Jag tog med mig Roberto och lillebror Nicklas på en roadtrip till Varberg. Tidschemat pajade, som det alltid gör, och vi var inte i Varberg förrän vid fem-tiden. Hojen startade och jag tog mig en provtur. Motorn gick fint men kopplingen slirade så det gick inte riktigt att känna hur mycket drag det var i hojen. Jag köpte den ändå och prutade ner den lite och sedan lastade vi in den i släpet och körde hem mot Tumba igen. När vi väl var framme vid förrådet var klockan ett på natten och med andra ord så hann vi inte lämna tillbaka släpet på Statoil som skulle vara inlämnat kl tio… In med hojen och hem till sängen. Nu gällde det att hålla min varje gång jag pratade med farsan -vilket oftast leder till lite hojsnack.

Så gick veckorna och jag planerade att ge honom hojen på min födelsedagsfest eftersom farsan fyller i semptember (dålig tajming att ge bort en hoj). Jag fixade kopplingen och tankade upp hojen förra veckan och fixade även lås och kapell. Sedan gömde vi den hos en granne.

Tanken var att jag skulle hålla ett tal på festen när alla gästerna hade kommit men jag fick inte fram många ord eftersom jag blev riktigt nervös. Jag lyckades åtminstone få fram att jag hade en förskottspresent till farsan till hans 60-årsdag och lämnade fram en liten inslagen ask som innehöll nycklarna till hojen som nu stod parkerad utanför. Farsan skojade till det och undrade om det var en motorcykel han skulle få, och jag tror han blev lite förvånad när det visade sig att asken faktiskt innehöll nycklarna till en motorcykel. Efter ett par ögonblick av känslosam förvirring så samlade vi oss både farsan och jag och startade upp hojen. Farsan var lika glad som säljaren var ledsen när jag hämtade hojen i Varberg (han hade haft den sedan -92).

Det blev ingen tur den dagen, inte för farsan i alla fall. Han fick lugna ner sig lite till dagen efter. Ivan intygade dock efter en liten tur att hojen gick bra. Tänk vad mycket lycka en hoj kan ge, på olika sätt.

Igår hade jag ”ont i håret” efter en hel dags förfriskningar och överraskningar (ni som fotade på festen: behåll bilderna för er själva). Kl 11:15 fick jag ett telefonsamtal från vad som först lät som ett litet barn på julafton -det var farsan som villekomma över och ta sig en tur. Fem minuter senare tog vi en kaffe och bytte styre och sedan klädde han på sig mitt ställ och hjälm och han drog iväg. Jag hann bli lite orolig innan han tillslut ringde från Fituna och lät väldigt lycklig. Sen kom han tillbaka efter ytterligare en halvtimme-timme gladast av alla och sen fick både farsan och hojen vila.

Allt i allt en väldigt lyckad helg och idag är tanken att jag ska få min födelsedagspresent som jag köpt till mig själv. Förutom en ballongflygning som jag fick av morsan och ett presentkort på Berras som jag fick från min kära släkt så kommer jag alltså få en fabriksny BMW F800GS av mig själv… Jag gillar att fylla 30!

Fortsättning följer…

Jonas

Författare: Jonas

Jag tillägnar denna resa min kära far, som på 70-talet körde runt på sin Honda CB750K i Europa. Jag tror farsan skulle hänga med på vår resa om han hade en hoj ;) Som rubriken antyder så heter jag Jonas. Jag föddes 1981 på Södertälje sjukhus och har sedan dess irrat omkring mestadels i Tumba. Bodde ett tag i Flemingsberg men har nu efter ett par vändor i Storvreten och Segersjö bott i Storvreten totalt ca sex år. Jag har jobbat med lite av varje och var inne på mitt elfte jobb innan jag sa upp mig i våras för att resa. Bland det roligaste jag har gjort, förutom att resa, har varit att köra skolklasser i turistbuss på äventyrsresor. Förutom alla jobb jag haft så har jag också hunnit med att pugga lite på KTH, dock så blev jag aldrig färdig men hoppas att få tid och lust till det. Precis som Roberto så värdesätter jag min fritid högt och det jag gillar att göra då är bland annat frilufsliv och modellflyg. Modellflygandet är än så länge ett substitut för att vara pilot vilket jag har velat i hela mitt liv. Jag är också intresserad av teknik och foto/video och hoppas kunna bli bättre på att både fota och redigera film. Det kommer bli mycket fotande och filmande framöver ;) Jag har också hunnit med att ha egen båt, eftersom jag gillar att fiska. Den är tyvärr såld numera och likaså är min första motorcykel.

Inspiration

Jag tittar väldigt mycket på film. Favoritgenre är sagofilmer som Harry Potter och Stardust, men framförallt storfilmer som Gladiator, The Rock och The Green Mile faller in i smaken. Ibland har det även hänt att jag läst en analog bok och då är det Munken som sålde sin ferrari som inspirerat mest. De filmer som inspirerat mig mest inför den här resan är:
 • Into the Wild
 • Babel
 • The Bucket List
 • Motorcycle diaries
 • Long way round med Ewan McGregor och Charlie Boorman
 • Long way down (se ovan)
Jonas Fors Lellkys Facebook-profil Se oxå Robertos sida. Just det. Maila mig på jonas@flyvardagen.nu om du vill berätta något roligt.

4 reaktioner till “Farbror Lellky”

 1. GRATTIS igen!!!! Tack för i lördags, mycket trevligt med goda tårtor och goda drycker. Det blev en känslosam och minnesrik eftermiddag. Du är så omtänksam! Ser fram emot att se er båda på era hojar en fin dag här fram över.
  Kramar från
  Faster Britt

  1. Tack för uppvaktandet! Det blev en väldigt mycket lyckad dag, men det var nog bäst att de vuxna åkte när de åkte… 😉

   Jag och Roberto hämtade ut våra nya hojar idag och tog en tur tillsammans med världens lyckligaste pappa Kent på sin Honda.

   Vi ses snart igen /Jonas

 2. Grattis Lellky!
  Hörde av Johan om festen men missade den tyvärr.. Trist, men det är ju året när alla fyller trettio så det lär ju betyda att vi synes någon gång snart iaf!!

  Grattis igen!

  /Thomas

  1. Tackar!

   Ja klart vi får ses! Du fyller väl efter sommaren väl? Johan i December och sen har vi ju några till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *