Det är kallt

I förrgår snöade det lite grann. En centimeter vart det och det mesta hann smälta bort samma dag. Det märks att det är vinter här -nu har till och med shanghaineserna mössa på sig. En del har till och med sånna där fåniga öronmuffar vilket gör att de ser ut som mangafigurer.

Att jobba hos kunder är inte så enkelt som i Sverige. Det verkar som om företagen hyr in sig i större kontorsbyggnader där uppvärmning inte ingår. Varje företag får därför själv värma upp sina lokaler med värmefläktar eller AC-anläggningar som går baklänges. I trapphusen, där toaletterna oftast är belägna, är det svinkallt. Lite här och var står ett fönster öppet men det spelar inte så stor roll -det är bara enkelglas i alla fall.

Nu har Andrew åkt mot varmare breddgrader men vi hann umgås lite i helgen.

Sightseeing på lördagen och middag tillsammans med Ted på kvällen. Sightseeingen bestod bland annat av att åka genom Shanghais turistfälla nummer ett -en tunnel med psykadeliska ljuseffekter (som var stängd när jag och och Roberto var här sist). 45kr kostade det, vilket är väldigt dyrt jämfört med tex mat. På kvällen blev det känd japansk restaurang med all you can eat/all you can drink och efter det gick vi på barer och pubar.

Inget bra händer efter klockan två på natten, och man ska definitivt inte börja dricka tequila efter två -egentligen ska man nog inte dricka tequila alls. Jag får skylla på att jag inte visste vad klockan var. Baksmällan på söndagen hamnade på topp-fem-listan. Aja baja.

Idag har jag jobbat på kontoret hela dagen och där är det varmt och skönt. Eftersom det är flera svenskar som jobbar där så är det värmefläktar av bra kvalité som nästan ger en lite bastuvibbar. Det är bra mycket varmare på kontoret än i min lägenhet i alla fall. På vägen hem från jobbet köpte jag en julklapp. Så nu har jag åtminstone köpt en. Jag känner inte alls för att springa runt och köpa julklappar. Tur att jag ändå inte får plats med några i resväskan.

I helgen ska jag ta det lugnt. Kanske gå en sväng, men det lär vara mycket folk i stan. Jag har träffat lite annat folk som också jobbar i Shanghai så det kanske blir en öl på någon trevlig restaurang eller bar.

Åker hem tisdag morgon och borde vara hemma på tisdag kväll, om vädret tillåter. Ska bli skönt att komma hem. Jag ser framförallt fram emot uppvärmda hus och frukost. Att det är jul och sånt där annat har jag inte riktigt förstått än.

Vi ses!

Jonas

Författare: Jonas

Jag tillägnar denna resa min kära far, som på 70-talet körde runt på sin Honda CB750K i Europa. Jag tror farsan skulle hänga med på vår resa om han hade en hoj ;) Som rubriken antyder så heter jag Jonas. Jag föddes 1981 på Södertälje sjukhus och har sedan dess irrat omkring mestadels i Tumba. Bodde ett tag i Flemingsberg men har nu efter ett par vändor i Storvreten och Segersjö bott i Storvreten totalt ca sex år. Jag har jobbat med lite av varje och var inne på mitt elfte jobb innan jag sa upp mig i våras för att resa. Bland det roligaste jag har gjort, förutom att resa, har varit att köra skolklasser i turistbuss på äventyrsresor. Förutom alla jobb jag haft så har jag också hunnit med att pugga lite på KTH, dock så blev jag aldrig färdig men hoppas att få tid och lust till det. Precis som Roberto så värdesätter jag min fritid högt och det jag gillar att göra då är bland annat frilufsliv och modellflyg. Modellflygandet är än så länge ett substitut för att vara pilot vilket jag har velat i hela mitt liv. Jag är också intresserad av teknik och foto/video och hoppas kunna bli bättre på att både fota och redigera film. Det kommer bli mycket fotande och filmande framöver ;) Jag har också hunnit med att ha egen båt, eftersom jag gillar att fiska. Den är tyvärr såld numera och likaså är min första motorcykel.

Inspiration

Jag tittar väldigt mycket på film. Favoritgenre är sagofilmer som Harry Potter och Stardust, men framförallt storfilmer som Gladiator, The Rock och The Green Mile faller in i smaken. Ibland har det även hänt att jag läst en analog bok och då är det Munken som sålde sin ferrari som inspirerat mest. De filmer som inspirerat mig mest inför den här resan är:
  • Into the Wild
  • Babel
  • The Bucket List
  • Motorcycle diaries
  • Long way round med Ewan McGregor och Charlie Boorman
  • Long way down (se ovan)
Jonas Fors Lellkys Facebook-profil Se oxå Robertos sida. Just det. Maila mig på jonas@flyvardagen.nu om du vill berätta något roligt.

1 reaktion till “Det är kallt”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *