Kinesiska tomtar

Nu har jag varit här nästan en vecka och Kina är som jag minns det. Ingen förstår vad jag säger, och jag förstår inte vad någon annan säger. Lyckligtvis kan min kollega, Ted, tillräckligt med kinesiska för att jag exempelvis ska komma till rätt gata när jag åker taxi. Taxi kostar nästan ingenting, taxametern börjar på 12kr och det brukar oftast inte kosta mer än 20kr, men det är med livet som insats som man kompenserar för den billiga taxan. Höger-regel och andra smarta trafikregler tycks saknas helt.

I onsdags tog Ted och hans fru med mig på lyxrestaurang som var känd för sina starka maträtter. I ett väldigt stort och lyxigt köpcentrum (tänk NK fast större) på tredje våningen låg en restaurang som någon väldigt rik person äger en kedja utav. Utanför stod det säkert fyra-fem värdinnor som tog emot oss. Restaurangen var inredd helt i vitt och det var säkert ett tjugotal anställda servitörer/servitriser som sprang kors och tvärs. På en normal varken billig eller dyr restaurang brukar en rätt gå på mellan 10 och 30kr. Man brukar beställa in ett antal rätter och dela så att varje person äter minst lika många olika rätter som det är matgäster runt bordet. På den här lyxrestaurangen fanns det ingen övre gräns för vad en rätt kunde kosta. Vissa rätter kostade 150kr, andra 3-400kr men det fanns även rätter för mer än 800kr, och det kunde exemplvis vara en hel fisk, en skål med nudlar eller en gryta. Maten var riktigt bra och jag tror det kostade några hundralappar per person i slutändan.

Igår träffade jag Andrew, killen som cyklade i Patagonien. Det kändes helt overkligt att träffa honom igen i Kina, när sist vi träffades var i Buenos Aires för mer än ett halvår sedan. Vi gick ut på en restaurang-gata i närheten av där han bodde och käkade fantastisk kinesisk gatu-mat för några tior. En rätt gick på ca 8kr. Jag fick värsta deja vu-känslan när vi åt friterat ris precis som jag, Roberto och Jeanette gjorde efter vi klättrat upp för Yellow Mountain och efter det gick vilse och till slut hittade ett litet hak i någon by någonstans i Kina.

Andrew berättade att efter vi åkte hem från Buenos Aires så åkte han till Colorado för att sedan åka vidare till London där han köpte en bil, osedd, som han körde med sin bror (nästan) hela vägen till Ulan Bataar i Mongoliet. Efter det åkte han till Beijing där han jobbade som privat engelskalärare ett tag för att sedan åka till Shanghai och hänga ett par dagar. Ikväll ska vi ut allihop och käka och i helgen blir det lite sightseeing med Andrew.

Jag får nästan be om ursäkt för mina bilder 😉 Av någon anledning är inte kameran med när jag vill fota, så det blir mobilfoton. Sorry Roberto… :)

Jonas

Författare: Jonas

Jag tillägnar denna resa min kära far, som på 70-talet körde runt på sin Honda CB750K i Europa. Jag tror farsan skulle hänga med på vår resa om han hade en hoj ;) Som rubriken antyder så heter jag Jonas. Jag föddes 1981 på Södertälje sjukhus och har sedan dess irrat omkring mestadels i Tumba. Bodde ett tag i Flemingsberg men har nu efter ett par vändor i Storvreten och Segersjö bott i Storvreten totalt ca sex år. Jag har jobbat med lite av varje och var inne på mitt elfte jobb innan jag sa upp mig i våras för att resa. Bland det roligaste jag har gjort, förutom att resa, har varit att köra skolklasser i turistbuss på äventyrsresor. Förutom alla jobb jag haft så har jag också hunnit med att pugga lite på KTH, dock så blev jag aldrig färdig men hoppas att få tid och lust till det. Precis som Roberto så värdesätter jag min fritid högt och det jag gillar att göra då är bland annat frilufsliv och modellflyg. Modellflygandet är än så länge ett substitut för att vara pilot vilket jag har velat i hela mitt liv. Jag är också intresserad av teknik och foto/video och hoppas kunna bli bättre på att både fota och redigera film. Det kommer bli mycket fotande och filmande framöver ;) Jag har också hunnit med att ha egen båt, eftersom jag gillar att fiska. Den är tyvärr såld numera och likaså är min första motorcykel.

Inspiration

Jag tittar väldigt mycket på film. Favoritgenre är sagofilmer som Harry Potter och Stardust, men framförallt storfilmer som Gladiator, The Rock och The Green Mile faller in i smaken. Ibland har det även hänt att jag läst en analog bok och då är det Munken som sålde sin ferrari som inspirerat mest. De filmer som inspirerat mig mest inför den här resan är:
  • Into the Wild
  • Babel
  • The Bucket List
  • Motorcycle diaries
  • Long way round med Ewan McGregor och Charlie Boorman
  • Long way down (se ovan)
Jonas Fors Lellkys Facebook-profil Se oxå Robertos sida. Just det. Maila mig på jonas@flyvardagen.nu om du vill berätta något roligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *