600kr fattigare

Vi är kanske inte världsbästa på att planera, men vi gillar att vara ute i god tid. I tisdags köpte vi därför biljetterna till dagens tänkta bussresa från Buenos Aires till Santiago, varifrån vårt flyg tar oss hemåt på tisdag. Tanken var att bo hos Robertos morbror några dagar och berätta om våra äventyr och självklart fika med familjen.

Bussen skulle avgå från terminalen kl 17:00 och vi var där strax efter fyra. När klockan var ca 16:45 gick vi ut ur terminalen och in i bussen och satte oss tillrätta; med båda datorerna fullt laddade, varsin bok och helt inställda på att avnjuta en mer än 20 timmar lång bussresa. Strax innan avgång kommer en man in i bussen och meddelar oss att gränsövergången mellan Argentina och Chile pga av vädret var tillfälligt avstängd. Bussen skulle därför bara gå till Mendoza -fel sida av Anderna.

Vi hoppade av bussen och eftersom de sa att vi kunde få pengarna tillbaka gick vi till biljettkontoret. I Argentina tar de oftast inte kort. Det kostar för mycket för handlare och andra företag och cash är king. Bussbolaget tog däremot kort, och vi hade därför betalat våra bussbiljetter med kort -helt enligt svenska spelregler. Dock hade de en dum policy; betalade man kontant kunde man få tillbaka pengarna minus 10% som var någon påhittad serviceavgift. Helt okej med oss. Men hade man däremot betalat med kort så fick man inte tillbaka en enda peso. Biljetterna kunde däremot ombokas, vilket vi gjorde, men till ingen nytta då de inte visste när gränsen skulle öppnas igen. Och skulle vi chansat på att åka till Mendoza och det visat sig att gränsen inte skulle öppna på några dagar så hade vi fått åka tillbaka till Buenos Aires eller flyga in i Chile därifrån -vilket skulle blivit dyrare i slutändan.

Vi tog det säkra före det osäkra och tog våra värdelösa bussbiljetter och satte oss på närmsta café med internet. Nu skulle vi alltså försöka flyga istället. Vi insåg snabbt att det gick flyg redan samma kväll, men att det skulle kosta en del. Bussbiljetterna hade kostat 600kr per person och flyget skulle kosta ca 1600kr som billigast och 4500kr som dyrast. Det skulle gå att köpa biljetterna på flygplatsen till det dyrare priset. Men vi ringde ett par olika bolag för att köpa biljetterna direkt, vilket vi också kunde gjort om det inte varit så att de inte ville ta varken vårt VISA eller MASTERCARD eftersom de var utfärdade i Sverige. Hurra.

På Travelpartner kunde vi hitta billiga flyg (alltså exakt samma flyg, samma tid, och samma fligher), men inte förrän tidigast på måndag, vilket ändå var helt okej. Så vi köpte två flygbiljetter därifrån. Flyget går måndag morgon kl 09:40 och vi är framme i Santiago några timmar senare, med mellanlandning en gång på vägen.

Osmidigt men inte så kostsamt kan man väl beskriva dagens aktiviteter som. Ibland tar de kort i Argentina och ibland inte. Att ta ut pengar kostar pengar, men om man betalar med kort är det dyrare och man får inte tillbaka dem om exempelvis en buss blir inställd. Surt, men en del av att resa. Vi hänger därför kvar på Dakar Motos i Buenos Aires ett tag till.

Jonas

Författare: Jonas

Jag tillägnar denna resa min kära far, som på 70-talet körde runt på sin Honda CB750K i Europa. Jag tror farsan skulle hänga med på vår resa om han hade en hoj ;) Som rubriken antyder så heter jag Jonas. Jag föddes 1981 på Södertälje sjukhus och har sedan dess irrat omkring mestadels i Tumba. Bodde ett tag i Flemingsberg men har nu efter ett par vändor i Storvreten och Segersjö bott i Storvreten totalt ca sex år. Jag har jobbat med lite av varje och var inne på mitt elfte jobb innan jag sa upp mig i våras för att resa. Bland det roligaste jag har gjort, förutom att resa, har varit att köra skolklasser i turistbuss på äventyrsresor. Förutom alla jobb jag haft så har jag också hunnit med att pugga lite på KTH, dock så blev jag aldrig färdig men hoppas att få tid och lust till det. Precis som Roberto så värdesätter jag min fritid högt och det jag gillar att göra då är bland annat frilufsliv och modellflyg. Modellflygandet är än så länge ett substitut för att vara pilot vilket jag har velat i hela mitt liv. Jag är också intresserad av teknik och foto/video och hoppas kunna bli bättre på att både fota och redigera film. Det kommer bli mycket fotande och filmande framöver ;) Jag har också hunnit med att ha egen båt, eftersom jag gillar att fiska. Den är tyvärr såld numera och likaså är min första motorcykel.

Inspiration

Jag tittar väldigt mycket på film. Favoritgenre är sagofilmer som Harry Potter och Stardust, men framförallt storfilmer som Gladiator, The Rock och The Green Mile faller in i smaken. Ibland har det även hänt att jag läst en analog bok och då är det Munken som sålde sin ferrari som inspirerat mest. De filmer som inspirerat mig mest inför den här resan är:
  • Into the Wild
  • Babel
  • The Bucket List
  • Motorcycle diaries
  • Long way round med Ewan McGregor och Charlie Boorman
  • Long way down (se ovan)
Jonas Fors Lellkys Facebook-profil Se oxå Robertos sida. Just det. Maila mig på jonas@flyvardagen.nu om du vill berätta något roligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *