Att korsa gränsen mellan Argentina och Chile

Vi hade nu tänkt åka in i Chile igen. Detta var två dagar efter jordbävningen och vi tänkte att det borde vara lugnt. Vi hade dagen innan jobbat med datorerna och skrivit en massa inlägg för att försöka komma ikapp lite med bloggen. Vi packade ihop och åkte till en bensinmack med gratis trådlöst internet för att lägga upp inläggen och sen åka vidare. 10 timmar senare var vi klara. Under denna tid la vi upp och schemalade en mängd blogginlägg (som publicerades ett om dagen) samt hann även med att starta ett företag ihop. Mer om detta kommer.

Åkte tillbaka till samma camping som från dagen innan, tröttare än efter en hel dags körning. Tittade på en må-bra-film ”Pineapple Express” och sov sedan gott. En mycket produktiv dag :)

Dagen efter var det dags att korsa gränsen till Chile igen. Gränsövergångar medför alltid en viss oro. Man vet inte riktigt vad man har att vänta sig. Inför denna resa hade vi kollat upp så mycket som vi kunde hemmifrån. Jag hade fått lite olika svar på vilka papper man behövde och om de ville ha en massa kopior på saker och ting. Vi har t.ex inget Carnet de Passages som det enligt Motormännen är krav på. Både i Chile och Argentina. Detta stämmer inte alls.

Ett litet problem, trodde vi, är att Jonas står som ägare för båda hojarna (billigare försäkring hemma). Enligt vad som står på Chilenska tullens hemsida får en person endast ta in ett fordon. När vi tog in motorcyklarna i Valparaiso sa vi helt enkelt att jag var en av ägarna och sen var det lugnt. Vi hade dock fixat ett skriftligt tillstånd på att jag fick använda hans motorcykel ifall att. Detta via en ”Notario publico”, men detta visade sig vara helt onödigt i vårt fall.

När vi korsade till Argentina la de märke till att Jonas stod som ägare för bägge men de skrev bara att jag hade tillstånd att köra den ena på en gång. Enkelt och bra.

När vi nu återigen skulle in i Chile visste vi inte hur de skulle gå med detta. Skulle jag behöva säga att jag var ägare till ena? Eller visa upp det tillstånd vi fixat innna? Inte alls. Vi fyllde i ett TITV-dokument (Título de Importación Temporal de Vehículo) där jag kryssade i rutan ”Authorizado” på frågan vems fordonet var. Jonas skrev under och sen var det klart. Inga kopior på något, de tittade bara på registreringsbevisen. Inte heller behövde man visa upp att man var försäkrad på något sätt. Nu är det väldigt enkelt att korsa gränsen mellan Chile och Argentina då dessa länder har väldigt bra relationer (finns över 50 (!) permanenta gränsövergångar). Det är betydligt krångligare och tar mycket längre tid i övriga länder i Sydamerika har vi fått höra.

Det tog oss totalt 45 minuter att först stämpla ut oss från Argentina, köra en bit till den Chilenska stationen, stämpla in oss i Chile och gå på toaletten. Sedan kunde vi glada och lättade köra vidare in i Chile mot en efterlängtad väg. La Carretera Austral! Det började väldigt bra och redan efter 10 kilometer hittade vi en perfekt camping där vi valde att stanna.

Roberto

Författare: Roberto

Lärare. Simtränare. Äventyrssökare. Entreprenör. Bloggare. Fotograf. Tedrickare & livsnjutare :)

7 reaktioner till “Att korsa gränsen mellan Argentina och Chile”

 1. Gah! Vilken söt katt. Jag tror jag är kär! För övrigt så ser ert ”kontor” mycket mer inspirerande ut än mitt :)

  1. Ja den katten var grymt söt. Sov med Robeto i tältet och höll oss sällskap hela kvällen. ”Kontoret” höll bra temperatur och det var soligt. Campingar med el-uttag är bra grejer!

 2. Fina bilder! Det är bra gjort att uppdatera så mkt som ni ändå gör. Vi läser och tittar på bilderna med största nöje!

  1. Tack! Roberto fotar så mycket det går och vi försöker skriva så mycket det går varje gång vi har bra internetanslutning.

   mvh Jonas

 3. ”Carnet de passages” är väl en garnati för att man inte skall säja sin hoj någonstans under resan. Det är mest ett bekymmer/måste för tullarna vid övergångarna. Ofta vet de ju inte ens vilken väg pappret skall hållas eller var de skall stämpla :-)Underbart att höra att ni njuter och är välbehållna!
  Hur länge skall ni vara borta? Vi visar bilder och berättar om våra resor på Touratech i Lidköping 2010-04-10 om ni har vägarna förbi…..

  1. Ja precis, det är en garanti för att man inte ska sälja hojen och det är jätteskönt att det inte behövs, det är inte så noga verkar det som. Vi hoppas det fortsätter så :)

   Enligt vår första plan skulle vi vara hemma i mitten av april. Vi gillar dock att ändra våra planer lite så vi kommer hem i mitten av maj istället. Synd att vi missar er presentation i Lidköping! Hade varit jättekul att se och höra om era resor, speciellt eftersom våra resor liknar varandra ganska mycket :) Vi är i Argentina i en staden Calafate och samlar krafter inför Torres del Paine. Ha det bra!

 4. STOR GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN ROBERTO!!!!
  MÅNGA KRAMMAR.
  FELIZ CUMPLEAÑOS HIJO!! que lo pases super bien, disfruta de tu día y de todos los demás dias que te quedan de tu viaje. Te quiero y extraño mucho.
  Besitos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *