Första dagarna i Santiago

Nu börjar lugnet infinna sig.

Första dagen efter den långa resan bjöd på massor av nya intryck -allt på samma gång. För mig som inte talar spanska så är det som vanligt, jag går mest runt och ler hela tiden. Roberto ler givetvis han med, men han kan interagera med andra.

Igår gick vi mest runt i santiago och tittade. På eftermiddagen hittade vi ett café där jag tog resans första, och hittils enda, öl.

Ikväll satt vi ner hela familjen och pratade efter en tesito (fika) om allt mellan himmel och jord. Jag börjar faktiskt förstå en del av det som sägs på spanska, men om jag vill säga nåt så får Roberto översätta eller så får jag säga det på engelska. Då förstår åtminstone Robertos morbror, men även hans fru förstår en del engelska.

Det är väldigt trevligt att sitta och lyssna på de andra när de pratar, troligtvis världens snabbaste språk, chilensk spanska. Jag sitter och lyssnar efter de ord jag förstår och försöker få ett sammanhang. Men det är också lite sövande eftersom det är mycket ”sång” i språket :)

Idag har vi varit duktiga och fixat försäkringen till motorcyklarna. Det är byråkratiskt att få en försäkring i Chile för motorcykel, det är inte alls lika utvecklat här som hemma med försäkringar, så det blev ingen Chilensk försäkring. Vi har beställt försäkring via Motorcycle Express som försäkrar utlänska hojar i många länder i världen. De har två alternativ; typ trafikförsäkring och helförsäkring. Kostar ca 1000kr per hoj och månad.

Till lunch idag åt vi något som jag inte kommer ihåg vad det hette (Roberto vet, och han lägger upp en bild senare) men det var som ett pitabröd med stekt lövbiff i med mosad avocado, tomat och majonäs. Till det drack vi en lokal läsk som heter Pap som smakar ungefär som glassen piggelin. Hur gott som helst! Apropå det så finns det avocado i överflöd här, de nästan slänger det efter en på gatorna. Tre kilo avocado har vi sett för 1000 pesos, vilket är 15kr. Bensin kostar under 9kr/litern, cigg från 10kr/pkt, öl ca 15kr.

Santiago är jättefint. Vart man än tittar ser man höga, snötäckta berg i horisonten. Vi var uppe på en utkiksplats som heter Santa Lucia igår och därifrån såg man berg i 360 grader. Till och med från fönstret i rummet vi sover i ser man bergen det första man gör på morgonen.

Nu ropar sängen, jag känner mig lite jetlaggad fortfarande -även fast jag vände dygnet innan vi åkte hemifrån.

Jonas

Författare: Jonas

Jag tillägnar denna resa min kära far, som på 70-talet körde runt på sin Honda CB750K i Europa. Jag tror farsan skulle hänga med på vår resa om han hade en hoj ;) Som rubriken antyder så heter jag Jonas. Jag föddes 1981 på Södertälje sjukhus och har sedan dess irrat omkring mestadels i Tumba. Bodde ett tag i Flemingsberg men har nu efter ett par vändor i Storvreten och Segersjö bott i Storvreten totalt ca sex år. Jag har jobbat med lite av varje och var inne på mitt elfte jobb innan jag sa upp mig i våras för att resa. Bland det roligaste jag har gjort, förutom att resa, har varit att köra skolklasser i turistbuss på äventyrsresor. Förutom alla jobb jag haft så har jag också hunnit med att pugga lite på KTH, dock så blev jag aldrig färdig men hoppas att få tid och lust till det. Precis som Roberto så värdesätter jag min fritid högt och det jag gillar att göra då är bland annat frilufsliv och modellflyg. Modellflygandet är än så länge ett substitut för att vara pilot vilket jag har velat i hela mitt liv. Jag är också intresserad av teknik och foto/video och hoppas kunna bli bättre på att både fota och redigera film. Det kommer bli mycket fotande och filmande framöver ;) Jag har också hunnit med att ha egen båt, eftersom jag gillar att fiska. Den är tyvärr såld numera och likaså är min första motorcykel.

Inspiration

Jag tittar väldigt mycket på film. Favoritgenre är sagofilmer som Harry Potter och Stardust, men framförallt storfilmer som Gladiator, The Rock och The Green Mile faller in i smaken. Ibland har det även hänt att jag läst en analog bok och då är det Munken som sålde sin ferrari som inspirerat mest. De filmer som inspirerat mig mest inför den här resan är:
 • Into the Wild
 • Babel
 • The Bucket List
 • Motorcycle diaries
 • Long way round med Ewan McGregor och Charlie Boorman
 • Long way down (se ovan)
Jonas Fors Lellkys Facebook-profil Se oxå Robertos sida. Just det. Maila mig på jonas@flyvardagen.nu om du vill berätta något roligt.

14 reaktioner till “Första dagarna i Santiago”

 1. Jag tycker att du kan ta med dig en avocado eller två hem till en stackars frusen och blek svensk……

  1. Hehe, vi får se. Tror inte man får ta med sig mat hur som helst. Men vi har ju vår låda till motorcyklarna. Det ryms ju mycket avodado i den :)

 2. Jag köpte en sarong med motivet Imperial när jag var i Sydamerika. Du kan få låna den när vi åker ut med Targan i sommar och minnas din första sydamerikanska öl :)

  Kram till er båda!!

  1. Ja hurra! För min sarong från förra resan är mystiskt borta… Kram på er båda 😉

 3. Kul att resan gick bra.Antar det är varmt o skönt där borta.Inte det minsta avis.Vad det gäller avocadon skippa den o ta med en bira i stället.Ser framemot flera fina bilder.Vi hörs.

 4. Farsan: Hehe, jag får se om jag får plats med öl i vår låda när vi åker hem.

  Klabbe: De har en öl här som heter Cristal som är jättegod. Det är en ljus lager typ mellanöl.

 5. hej grabbar
  Jag läser med största nöje om era äventyr
  Gubben är gammal men äventyrslusten finns kvar
  skriv mycket det är jättekul att läsa
  Hälsar
  Ulla o Ingvar

  1. Hej!

   Vi tycker att det är kul att skriva, så det ska vi fortsätta göra. Att folk läser vad vi skriver är ännu roligare så fortsätt med det! :)

   Fortsatt trevlig läsning och god jul!

 6. Hallo Jonas!

  Kul att ni har kommit fram. Fortsätter att läsa om ert äventyr. Får önska en riktigt
  GOD JUL o GOTT NYTT ÅR!

  Kram
  Eva ”faster”

  1. Ja framme i Chile är vi sedan en vecka tillbaka. Nu hoppas vi bara att allt går bra med motorcyklarna som ska komma på måndag.

   God Jul och Gott Nytt År! (även fast det ser helt konstigt ut med julgranar här, ”mitt i sommaren”)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *