Försöker få klarhet

Jag sitter och ringer runt till våra kära försäkringsbolag för att få klarthet i vad som gäller våra försäkringar utomlands.

Det är alldeles fantastiskt att vi är med i EU, för då är allt jätte-enkelt när man ska resa till -vänta nu? Sydamerika?! Ja; Sydamerika! (det ligger inte i EU)

Flera personer har under dagen förklarat för mig hur enkelt det är med rutorna på registreringsbeviset. Rutan märkt exempelvis ”F” är alltid fordonets registreringsnummer osv. I EU ja, inte nödvändigtvis i Sydamerika…

Mitt problem fram tills idag har varit att utröna om vår fina fordonsförsäkring från IF gäller i exempelvis Chile och Argentina, och upprepade gånger har jag fått veta att trafikdelen gäller men inte kaskodelen (stöld, brand osv). Men idag kom domen; Det enda försäkringen faktiskt gäller för är personskada (på mig och Roberto) alltså inget ansvar, stöld osv. Det känns ju trefligt att betala för en försäkring det sista man gör innan man åker som inte ens gäller. Personskydd har vi via vår eminenta utlandsförsäkring från Länsförsäkringar för övrigt.

Vidare så kan vi inte heller få våra registreringsbevis på Spanska eller Engelska eftersom de följer EU-standard och då ska det ju inte behövas. Vad trött jag blir. Ej heller kan vi få ut försäkringsbreven på Engelska eller Spanska, eftersom man följer ”gröna-kort-systemet” (som bara fungerar i EU). Men ett sånt har IF skickat ut, vad vi nu ska med det till.

Nu ska jag ta en paus och få lite annat gjort.

Jonas

Författare: Jonas

Jag tillägnar denna resa min kära far, som på 70-talet körde runt på sin Honda CB750K i Europa. Jag tror farsan skulle hänga med på vår resa om han hade en hoj ;) Som rubriken antyder så heter jag Jonas. Jag föddes 1981 på Södertälje sjukhus och har sedan dess irrat omkring mestadels i Tumba. Bodde ett tag i Flemingsberg men har nu efter ett par vändor i Storvreten och Segersjö bott i Storvreten totalt ca sex år. Jag har jobbat med lite av varje och var inne på mitt elfte jobb innan jag sa upp mig i våras för att resa. Bland det roligaste jag har gjort, förutom att resa, har varit att köra skolklasser i turistbuss på äventyrsresor. Förutom alla jobb jag haft så har jag också hunnit med att pugga lite på KTH, dock så blev jag aldrig färdig men hoppas att få tid och lust till det. Precis som Roberto så värdesätter jag min fritid högt och det jag gillar att göra då är bland annat frilufsliv och modellflyg. Modellflygandet är än så länge ett substitut för att vara pilot vilket jag har velat i hela mitt liv. Jag är också intresserad av teknik och foto/video och hoppas kunna bli bättre på att både fota och redigera film. Det kommer bli mycket fotande och filmande framöver ;) Jag har också hunnit med att ha egen båt, eftersom jag gillar att fiska. Den är tyvärr såld numera och likaså är min första motorcykel.

Inspiration

Jag tittar väldigt mycket på film. Favoritgenre är sagofilmer som Harry Potter och Stardust, men framförallt storfilmer som Gladiator, The Rock och The Green Mile faller in i smaken. Ibland har det även hänt att jag läst en analog bok och då är det Munken som sålde sin ferrari som inspirerat mest. De filmer som inspirerat mig mest inför den här resan är:
  • Into the Wild
  • Babel
  • The Bucket List
  • Motorcycle diaries
  • Long way round med Ewan McGregor och Charlie Boorman
  • Long way down (se ovan)
Jonas Fors Lellkys Facebook-profil Se oxå Robertos sida. Just det. Maila mig på jonas@flyvardagen.nu om du vill berätta något roligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *